Dnia 29.09.2017r. uczniowie z klas II, IIIa i IIIb pod opieką wychowawców Pań: B. Olejarz, M. Witek, A. Lewickiej i N. Bachanek z okazji „Dnia Chłopaka” pojechali na wycieczkę do Warszawy do Manufaktury Cukierków. Uczniowie mogli zobaczyć tam jak tworzone są małe, słodkie arcydzieła metodą pochodzącą z XVIIw. Karmelki tworzone były na oczach widowni w ciągu 45 minut, począwszy od wylania gorącego karmelu na granitowy blat, po zabarwienie go i nadanie mu smaku. Z poszczególnych części słodkiej masy składane były misterne wzory owoców, kwiatów, postaci z bajek lub innych ciekawych wzorów, które później znajdują się w malutkich cukierkach. Wszystkie etapy produkcji słodyczy wykonywane były ręcznie, bez użycia maszyn. Uczniowie mogli spróbować własnych sił, jako cukiernicy – biorąc udział w warsztatach kręcenia lizaków, które później zabrali na pamiątkę. Podczas warsztatów cukiernicy opowiadali o pochodzeniu i metodach produkcji, jak również o naturalnych barwnikach pochodzenia roślinnego. Uczniowie, oprócz samodzielnie wykonanego lizaka, otrzymali pakiet słodyczy. Podczas wycieczki nie zabrakło wizyty w Mc Donald’s.